Thursday, November 27, 2008

Sweet Memories~

Budak2 yg lahir pd thn 80-90an mesti ingat mase skola rendah dulu:

Kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau.. salesman susu pon camtu gak..

Kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je.. Bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku..

RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm...

Harga makanan : Nasi goreng, mee goreng, nasi lemak 50 sen je, pastu air 20 sen, cube tgk sekarang 50 sen pun dapat ape je, nasi lemak at least RM 1.50.. Air 20 sen x dapat dah..

Pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.

Main lwn pemadam, syg nak guna utk padam.. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!

Lagi, ade permainan yang pakai tutup botol oren/sarsi/pape je la.. Ada 5 keping baru leh men, biasanya men menda ni time rehat..

Cikgu pakai pembaris kuning pjg.. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ..

Bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan..

Time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh..
ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la..

Main game 2D.. Super Contra, Super Mario, Street Fighter, sume pakai tape..

Jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca..

Takut BCG tp lepas inject poyo la pulak..

Balik skola beli JoJo xpon Dendang.. Tora pon best gak.. Beli se mata2 nak mainan, coklat die x mkn pon..

Cam girls, ade satu menda cam anak patung kertas, pastu ade baju disediakan kat tepi2 tu, anak patung tu boleh tukar2 baju..

Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu..

Siri kartun : Power Rangers, Ultraman, Transformers, Ninja Turtles,
Thundercats, Maskman, Gaban, Dragon Ball Z, tiap pagi Sabtu n Ahad bangun kul 9.30 tgk cite ni la, kalo miss satu episod cam nak gila dibuatnya.. ada lagi cite Sailormoon! aku pun slalu temankan kakak aku tgk cite ni.. aku paling suka cite ni sebab ade kucing dia leh bercakap(hahaha!) dan mcm2 lg..


jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x smpt lyn bende2 ni.. kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent..
huhu~

mesti korg tgh tersengeh2 bace mende nih.. hehehee.. ni la life.. memang best sebenarnya.. cuma kadang2 kita sendiri x sedar dan hargainya..

Till then cheers! Be POSITIVE and CONFIDENT about yourself.. jangan sedih2, x baik utk kesihatan dan minda..

7 comments:

Liyana said...

hahah..indera!!!!
seriusly, ak buat semua mnde yang ko cakap tuh...hahah mengimbau balik kenangan2 lama..mmg best~
maen tutup oren tuh sgt best...ad game bunga la..jmbtan la...heheh~

yea thats life...dunia kite hnye dengan mainan je time kecik2 dulu~
orang marah pun kadang2 kite buat tak tau..tak pham mksud sbnyrnye~

tapi skrg kite makin besar, makin dewasa, punya akal, punya tujuan...
mmg tak bleh nak kmblikan dah zaman kanak2 kite tuh...sama jugak dengan zaman remaja kite skrg nih..bile kte dh zaman kerja nnti mesti regret dengan zman remaja kite..x gune sbaiknye~

so jaga la zaman remaja dengan leklok..jgan cemarkannye dengan prkra yg x elok...*peringatan tuk dri snri jugak~

*hohoh..t'pnjang plak..mntak maap ye~le

Indera Putera Kayangan -Mus- said...

setuju!! mengimbau kenangan memang best~ tapi sekarang dah lain.. masing2 ade haluan tersendiri.. hopefully aku leh achieve ape yang aku impikan selama ni.. amin, aku doa utk kau gak~

p/s : kau nak comment sampai 3 pages pun aku x kesah ar.. hahaha~

WWS said...

haha.....Sailormoon!!!
dan 2 ekor kucing yang tau bercakap tu....haha.....
memang back to childhood time lah!

srikandi said...

Indera..
ko memang hebat la..
kenangan 2 mmg indah..
tapi biarlah kenangan menjadi sejarah..
sejarah hari semalam..
tapi..hari ini ialah realiti dan kenyataan..
dan esok..
ialah impian yang perlu direalisasikan...

Indera Putera Kayangan -Mus- said...

aduh.. kau dah kluar da ayat2 puitis kaw.. orang baru nak mengimbau kenangan.. baru nak release tension time2 genting ni.. btw, thanks mengingatkan aku tentang semalam, hari ini, dan esok.. *gumbira*

natto said...

:D
hihiii.. btol laa ckp indera..
ade lagi tu sbnrnye.
ade batu seremban, ting ting (hopscotch),pepsi cola,cop tiang, police and thief, gule2 arnab 5 sen sebijik (plastik wrapper dy boleh dimakan.),gule asam,yo-yo,kertas warne empat segi,komik doraemon, air sirap cair (20 sen secawan),buku math kotak2..
tp yg paling penting mmg sailormoon, dragon ball dan power rangers. :P
(aq siap ade patung kimberly power rangers kaler pink 5 inchi mase kecik.) :D

Anonymous said...

wow!!!!!!!!!tak sangka ader jugak org yg ingat mase lampau....sume btul lah time kiter dulu....skrg mane der dah ,kan???!!:p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...